dimarts, 7 de maig del 2013


TOMÀS MOLINA

En Tomàs Molina fa 26 anys que és home del temps. 
En la seva carrera professional,  és expresident de la comunitat europea de meteoròlegs. Va ser-ne president durant 8 anys. Ara es president del Consell Català de la Comunicació Científica. També és professor de Pronòstic Meteorològic del Master de Meteorologia de la facultat de física i la Universitat de Barcelona. Ara treballa d'home del temps a TV3.
Parlant de la seva vida personal, te 3 fills.  
Per començar, en Tomàs Molina ens va explicar que ell, des de que va començar a ser meteoròleg fins a ara hi ha hagut molts canvis. Fa uns 26 anys, quan va començar, era molt difícil preveure les prediccions, i que com a molt encertaven les prediccions fins els 2 o 3 primers dies i ara, en canvi, encerta més i pot arribar a encertar fins al cap de 6 o 7 dies. 
Ens va dir que la predicció es veuen molt més clares els primers dos, tres o quatre dies, i la resta, es pot predir quines son els precipitacions etc. però amb no tanta claredat. 
Ens va dir que a la mínima que s'equivocaven en una dada podien variar totes les altres. Aquest és el famós procés anomenat efecte papallona. 
També ens va explicar que totes les operacions tenien un procés molt llarg per calcular-ho, i que el primer ordinador que va poder calcular aquestes dades, va ser als Estats Units, i ocupava tot un edifici sencer, i en calcular una predicció trigava fins a 29 dies. Per tant, quan l'havia calculat, ja no servia. Van començar a simplificar les operacions, de manera que cada cop els ordinadors trigaven menys de temps. 
Parlem del que ara treballa. Treballa a TV3, la televisió de Catalunya. El temps que te per explicar les temperatures, precipitacions etc. és de 4 minuts. Ens va explicar com el van triar. Es veu que ell estudiava un cicle per ser tutor de matemàtiques. Un dia, els van proposar de presentar-se a un càstig que feia TV3 per a ser meteoròleg. Ell, des d'un primer moment va dir que no es volia presentar, que ell no volia ser home del temps. Va passar un temps i no n'havien escollit a cap dels que s'havien presentat i els seus companys l'hi van dir que provés de presentar-s'hi, i al final ell va acceptar i s'hi va presentar. I tal dit tal fet. El van escollir. I ara està encara treballant a TV3. 
Ens va explicar d'entre altres, que era calb perquè com que cap altre home del temps és calb, així la gent l'identificava més fàcilment. 
Quan li varem preguntar quin era el fenomen meteorològic més agressiu que havia vist o viscut en persona, ens va respondre que era un dia que anava cap a Miami amb el cotxe i ell sol i es va trobar amb una pluja molt agressiva  i ell es pensava que tan sols es tractava d'una tempesta. En arribar a l'allotjament on anava, l'encarregat del parking, el va fer sortir del cotxe ràpidament i aixoplugar-se perquè acabava de passar per un tornado i que si estava boig. Ell no va dir que era meteoròleg perquè l'home no li hauria fet gens de cas o (fent broma) l'haurien penjat del coll. Aquest és un dels fets més curiosos que ens va explicar durant la seva estancia a l'Escola Joviat.
També ens va explicar que quasi mai es posava nerviós, però quan ho estava, li suen les mans, moltíssim. 

A nivell personal, la meva opinió és que es un home molt divertit, explica molt be, li agraden els nens de les escoles i m'ha agradat molt que vingués a la Joviat a explicar-nos-ho. Estaria molt be que un altre any pogués tornar ja que m'ha ajudat a entendre  el que no m'acabava de quedar clar de la meteorologia. Ara ho entenc molt millor i quan veig el temps a la televisió ho entenc tot molt millor. 




CLÀUDIA GUITART

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada